Gerealiseerde voordrachten, debatten, bezoeken:
- 19.12.2015 : "Irakese theatermaker Mokhallad Rasem vertelt over zijn werk" en Kumesa gaat naar zijn voorstelling "De kinderjaren van Jezus". Mokhallad Rasem maakt aaneenschakelingen van live tableaux vivants, waarin het universele en het individuele, het rationele en het emotionele elkaar kruisen en versterken. Hij is verbonden aan het toneelhuis als acteur en regisseur. Mokhallad bracht ons tijdens zijn voordracht een ontroerend beeld over de weg die hij heeft afgelegd sinds zijn vertrek uit Bagdad de invloed in zijn werk als regisseur.
‘s Avonds namen we deel aan de theatervoorstelling ‘De kinderjaren van Jezus’ naar het boek van J.M.Coetzee. Het verhaal gaat over een oude man en een vijfjarige jongen die na een lange reis van ergens over de oceaan aankomen in een opvangcentrum waar ze verblijfspapieren en een nieuwe naam krijgen. Het verleden is een vage herinnering. Zij zijn nieuwkomers, ontheemden in een vreemde omgeving.
- 21.11.2015 : Philippe Aguirre vertelt over zijn werk : vele reizen naar Zuid Amerika en Afrika hebben zijn oeuvre mee bepaald.Hij bracht ons een volledig overzicht van zijn oeuvre, hoe hij tewerk gaat en hoe hij alles heel rustig en haast perfectionistisch in beeld brengt.Op de website van ‘Mondiaal Nieuws’ staat een prachtig artikel over het gerealiseerde kunstwerk van Philip Aguirre te Kameroen : met als titel ‘Theatre source’ : kan kunst de wereld redden. Men verwijst naar een film en in het artikel schreef men als volgt :‘Théâtre source is geen waterput zoals er dertien gaan in een dozijn. In de arme wijk Ndogpassi III was er trouwens al lang water. Alleen was de waterbron smerig, kinderen zogen in het droog seizoen met rietjes het vocht uit de grond of ze werden vertrappeld of meegesleurd bij hevige regenval. Aguirre die al eerder rond Afrika en water werkte, nam de uitgesleten paden en bewegingen van de zowat 1000 Kameroenezen Beeldend kunstenaar Philip Aguirre vertelt over verschillende projecten die hij realiseerde in binnen- en buitenland, intieme werken, maar ook werken in de publieke ruimte.Philip Aguirre groeide op en werkt in Antwerpen. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Academie en het NHISK te Antwerpen. Vele reizen naar Zuid-Amerika en Afrika hebben zijn oeuvre mee bepaald. Philip Aguirre zal vertellen over een aantal van deze projecten in Kameroen, Senegal, maar ok in België, bv. Kazerne Dossin te Mechelen.
- 10.10.2015 :Apache: Een voorbeeld van onafhankelijke journalistiek in Vlaanderen : zet in op diepgravende, professionele journalistiek met respect voor en betrokkenheid van lezers. Achter Apache staat een erkende coöperatieve vennootschap. Zo'n lezerscoöperatie is de enige garantie op echt onafhankelijke journalistiek. Apache hoeft geen verantwoording af te leggen aan op winst beluste aandeelhouders, adverteerders of subsidiegevers. We zijn enkel te koop voor lezers. Medeoprichter Tom Cochez (1970) komt vertellen over de nood aan echt onafhankelijke journalistiek in Vlaanderen en de toekomstplannen van Apache.
- 20.06.2015 : Bezoek aan de afstudeerprojecten Masters Academie voor Schone Kunsten o.l.v. Hendrik Robberecht, kunsthistoricus. De afstuderende jonge kunstenaars lichten hun project toe en staan open voor interactie.
- 13.06.2015 : Outsider Art door Leni Van Goidsenhoven, onderzoekster, doctoreert in de literatuurwetenschappen. Leni heeft een duidelijke visie in het veld van art brut, disability studies en de kunsten in het algemeen. Onderzoekster Leni Van Goidsenhoven : doctoreert in de literatuurwetenschappen /culturele studies over de zelfrepresentatie van mensen met autisme. Voorheen stond ze een tijdlang aan de zijde van Jan Hoet en verdiende haar sporen als co-curator van de succesvolle tentoonstelling Middle Gate Geel ’13, waarin Jan Hoet de complexe en veelgelaagde relatie tussen mythe, psychiatrie en kunst onderzocht.
- 25.04.2015 : Bezoek aan de Factorij : Kunst van en door psychiatrische patiënten.
- 13.12.2014 : Kunstatelier Kris van ’t Hof kunstenaar en docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en Celia de Villiers, kunstenares en docente aan de universiteiten van Pretoria en South Africa, werkten samen een project een artistiek sociaal geëngageerd project uit.Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de afschaffing van de Apartheid en de daarbij gepaard gaande vrijheidsstrijd kwam de idee om samen met de studenten schetsen te maken voor een nieuw artistiek borduurwerk. Op basis van tekeningen en schetsen van Kris en Celia verwerkten zwarte kunstenaars die ideeën in hun borduurtaal. Zo ontstond bijzonder boeiend artistiek textielwerk als een hommage aan de vrijheidsstrijd en aan Nelson Mandela.
Het resultaat was Madiba & Ubuntu, twee kanten van een textielkunstwerk dat dit vrijheidssymbool symboliseert.
- 21.06.2014 : Bezoek aan de afstudeerprojecten Masters Academie voor Schone Kunsten ,o.l.v. Hendrik Robberecht, kunsthistoricus.
- 31.05.2014 : De rol van de kunst in de Indische cultuur en maatschappij door J. Gohil, indoloog. Alle creatieve kunstactiviteiten zoals architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst, poëzie, muziek, dans, film zijn een uitdrukking van de spirituele vreugde die ervaren wordt door de gevoelige en dynamische volkeren van India.
- 14.12.2013 : Bezoek aan de Fototentoonstelling : De Aanraking van de tijd : Germaine Van Parys en Odette Dereze, o.l.v. Prof. J.Swinnen. Johan Swinnen (lid van onze stuurgroep), voorzitter van de Stichting Germaine van Parijs, leidde ons doorheen het Fotomuseum in deze indrukwekkende tentoonstelling met collecties van 2 vrouwelijke pioniers in de Belgische fotojournalistiek. Een beeldend verhaal van dromen, verdriet, rampen en vreugde. De geschiedenis van België vanaf 1918 tot aan het einde vorige eeuw.
- 16.11.2013 : Antwerpen aan ’t woord : De kracht van Muziek en Woord : Sylvia Traey laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd, speelt buiten haar concertpodia ook voor gevangenissen, palliatieve zorg en psychiatrische patiënten, Mostafa Benkerroum: acteur en verhalenverteller. Hij vertelt verhalen over culturele diversiteit via sprookjes aan kinderen en volwassenen.
Mostafa speelde 200 maal de vertelmonoloog ‘Vreemde Grootmoeders’, een productie van Sering waaraan hij ook een tijdlang verbonden was.
Op de foto zie je hem bij de opening van ons Kunstproject ‘Een spannende stad’ Als acteur speelde hij in verschillende films waaronder ‘De hel van Tanger’. Hij is momenteel werkzaam bij Panenka productiehuis (opgericht door Tom Lenaerts en Kato Maes).
Sylvia zegt het volgende : “Muziek is een wereld van klanken, van klankdiversiteit en klankfenomenen, maar zij wil méér : zij wil verbinden, ze kan iets in beweging brengen. Dat wisten verlichte geesten als Franz Schubert, Guido Gezelle en Einstein.
Ik citeer een fragment uit een interview met Sylvia verschenen in De Standaard in 2005 ‘Dat is een mooi verhaal. Zo'n tien jaar geleden gaf ik een concert voor het Helena Ford House in Detroit, in de Verenigde Staten. Na het concert kwam er een man naar me toe. Hij vertelde dat hij erg onder de indruk was van mijn manier van musiceren en hij vroeg me om in het ziekenhuis te spelen voor zijn stervende vrouw. Ik ging op zijn uitnodiging in en de volgende dag speelde ik piano in een kapel van het ziekenhuis. Het gebouw zag wit van de lakens en de schorten. Ik speelde er enkele stukken van Bach. Na het concert zei een doodzieke vrouw me: ,,Als ik hier eerder mee bezig geweest was, dan zou ik hier nu niet zijn." Dat zinnetje vond ik onvergetelijk. Het heeft me geïnspireerd om te blijven optreden voor terminaal zieken.
- 22.06.2013 : Bezoek aan de afstudeerprojecten Masters Academie voor Schone Kunsten, o.l.v. Hendrik Robberecht, kunsthistoricus.
- 30.03.2013 : Cairopolis : Achter de façade van het Tahirplein. Sprekers Jan Beke, Filip Claus en Zaza Bertrand. Eind 2011, begin 2012 bracht een divers team van Belgische en Egyptische onderzoekers, fotografen journalisten en dichters de maatschappelijke onderstromen van Caïro in kaart.
- 02.02.2013 : Andrea Stultiens ‘Het archief anders bekeken’. Andrea neemt ons mee doorheen het 'Kaddu Wasswa archief'en werkt sinds een aantal jaren in Oeganda. Ze vindt er archieven (o.a.Kaddu Wasswa archief) die ze uitvoerig onderzoekt en tot de basis maakt van haar fotoseries, fotoboeken en multimedia-installaties.
Samen met verschillende Oegandese kunstenaars en Nederlandse en Oegandese kunstacademiestudenten maakt Andrea beelden bij de verhalen. Het werk speelt in op de vraag hoe je een geschiedenis voor kunt stellen waarvan geen beelden bestaan. - 24.11.2012 : Tijl Bossuyt : toelichting over de werking van ‘De Veerman’ vzw.
- 03.10.2012 : Cultuurdebat met vertegenwoordigers van de Antwerpse politieke partijen: Hoe staan de Antwerpse politieke partijen tegenover het cultuurbeleid?
- 23.06.2012 : Bezoek aan de Masters afstudeerprojecten Kunstacademie Antwerpen,o.l.v. Hendrik Robberecht, kunsthistoricus
- 27.04..2012 : E. Geeraerts, edelsmid en beeldend kunstenaar : Kindsoldaten ontwapenen met kunst en Maria Luyten: psychotherapeute en kunstenares : Burkina Faso keramiekproject. Zorgt voor de bouw van een waterput en een lokaal dat als museum en archief kan gebruikt worden voor het behoud van deze cultuur en het werk van de pottenbaksters.
Erwin Geeraerts :
Sinds zijn ontmoeting met ‘un oubli’ enkele jaren geleden geeft Erwin zichtbaarheid aan het ontspoorde en gruwelijke fenomeen van de kindsoldaten.
‘Kindsoldaten ontwapenen met kunst’ is zijn motto. Pekbeeldjes die als metafoor gelden voor de kindsoldaten.
Deze beeldjes worden uit bitumen gegoten en gevormd en ondergaan bij blootstelling aan zonlicht een metamorfose.
De spijkerbeeldenserie,niet vergankelijk, zijn eveneens een ode aan deze ‘invisible children’. - 24.03.2012 : Marcel Pinas, Surinaams Kunstenaar getuigt en Prof. Dr. W. De Pauw situeert. Deze Surinaamse kunstenaar werkte gedurende 6 weken aan een tentoonstelling waarvan het resultaat te bezichtigen was in het ‘Kultuurcafe’ op de campus Etterbeek. De residentie was opgevat als een ‘open studio’. Prof. Wim De Pauw : gespecialiseerd in cultuurbeleid en verbonden aan de VUB, bracht een situering in aanwezigheid van de
Kunstenaar bij Kumesa.
Marcel Pinas :Het geboortedorp van de kunstenaar ligt nabij Moengo en Moiwana, Oost Suriname, twee plaatsen die midden in het conflict van de Binnenlandse Oorlog stonden waarbij vrouwen en kinderen op een brutale wijze om het leven werden gebracht door militairen op zoek naar rebellen in de jungle. Deze afkomst speelt een belangrijke rol in zijn werk, mede over zijn ervaringen in het verleden en handelt over de vernietiging van de marron-cultuur in Suriname.
Hij doet dat via tekeningen, schilderijen, sculpturen en (buiten)installaties.
Door middel van diverse kunstprojecten neemt hij het in zijn thuisland op voor de meest kwetsbaren. Inspanningen die ook internationaal niet onopgemerkt blijven. - 26.11.2011 : Prof.Dr. L. Abicht en Prof.Dr. W. Elias : debat over onze doelstellingen : Ludo Abicht : schreef het volgende :l ‘Kan kunst de wereld redden : uiteraard niet: alleen mensen kunnen wellicht “de wereld redden”, dit betekent hier de huidige ecologische, politieke, sociale en economische ontwikkelingen bijsturen in een mens- en milieuvriendelijke richting.
Kunst kan daarin een rol spelen door ons opnieuw te leren zien dat “datgene wat is, niet noodzakelijk zo hoeft te blijven”. Kunst is er vandaag niet langer voor de glorie van de vorst of maecenas, ook niet louter om de kunst (en kunstenaar) zelf, maar om de wereld, waarvan ze een vaak verbijsterend maar alleszins verhelderend beeld kan schetsen’. - 22.10.2011 : Prof.Dr. E. Vermeersch en Dirk Verhofstadt : Kan kunst de wereld redden ? hfdstuk 23 uit zijn boek : Een zoektocht naar waarheid.Een citaat daaruit : Kunst is in essentie niet nuttig. Ze verschaft wel genot, zowel aan de maker en uitvoerder als aan de kijker of luisteraar. Toch heeft kunst als onderdeel van de cultuur en uitgerekend door die ‘nutteloosheid’ een maatschappelijk belang.
- 02.07.2011 : Bezoek aan de Masters afstudeerprojecten Kunstacademie Antwerpen en discussie met deze jonge kunstenaars, o.l.v.Hendrik Robberecht, kunsthistoricus.
- 22.06.2011 : Roberto Salas (fotograaf in Cuba – Fidel Castro- Ché Quevara enz…) en bezoek aan deze fototentoonstelling. Gaf ons aan de hand van zijn fotografie inzicht in het Cuba van de jaren 1950 tot heden.
Samen met zijn vader Osvaldo maakte hij historische foto’s o.a van Che Guevara, Fidel Castro, Kroetsjev en Fidel enz. Roberto Salas documenteerde ook de enige gekende ontmoeting tussen Castro en Ernest Hemingway.
Het is mijn doel zegt hij : om een positieve ervaring aan gemeenschappen van diverse bevolkingsgroepen te verschaffen, die slechts in zeldzame gevallen kunstinstellingen bezoeken.
Wij konden deze tentoonstelling aansluitend in de galeries rond de Wolstraat bezoeken en genieten van een lekkere mochito. - 20.05.2011 : Prof.Dr. A. Van den Braembussche en Prof.Dr. R. Pinxten met debat over onze doelstellingen en Hilde Braet , fotografe, relatie tussen fotografie en ethiek in woord en beeld. Rik Pinxten hecht veel belang aan kleinschalige burgerinitiatieven. In zijn boek ‘Schoon protest’ schrijft hij het volgende :‘We moeten de creativiteit bij de mens, zeker in de vorm van kunst, beschouwen als een vorm van spel. Een spel dat breekt met de gangbare en getoetste regelgeving en met de algemeen erkende functionaliteit voor overleving.
Elke uitdrukking, elke droom, elke creatie is een uiting van de universele menselijke dimensie, is particulier en drukt een identiteit uit’.
Antoon Van den Braembussche haalt in zijn boek ‘Denken over kunst’ het volgende aan : ‘Dankzij de kunst worden wij ons bewust van de wezenlijke realiteit, het universele in het bijzonder, kortom van het ritme dat alles doordringt. Kunst verwijst naar het onnoemlijke of onzegbare dat achter de wereld van de verschijnselen oplicht’.
Hilde Braet, lid van onze stuurgroep, is fotografe en cultuurwetenschapster en vooral geïnteresseerd in de fotografie als
middel en haar visie is als volgt :
SCHOONHEID, WIJSHEID en KRACHT in de FOTOGRAFIE
Fotografie is een krachtig en veelzijdig medium. Ze kan ook gebruikt worden voor andere doelen dan enkel de intrinsieke. Bijvoorbeeld om mensen weerbaarder te maken, meer zelfvertrouwen te geven en om hen te stimuleren om na te denken over zichzelf en hun omgeving.
Vanuit mijn jarenlange ervaring als fotografe – zowel in het maken van portretten in mijn studio als het ontwikkelen van workshops rondom identiteit – leg ik het verband tussen schoonheid en kracht.
Fotografische afbeeldingen kunnen ook zogezegde vanzelfsprekendheden in vraag stellen. Door deze ethische vragen wordt kennis en inzicht gegenereerd. Dit leidt tot wijsheid.